Bilder på pumpa soppa och bröd








Bröd och pumpasoppa
bröd
Ingredienser
2,5 dl vatten
1/2 msk brödkryddor
1 tsk salt
2 msk olja
½ pkt jäst à 50 g
5 dl rågmjöl
8 dl Vetemjöl
Gör så här
Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet, dvs stänker du några droppar på handen känns det varken varmt eller kallt. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken. Mät upp och häll i kryddor, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
Mät upp och häll i rågmjölet med en trägaffel. Häll sedan i vetemjölet lite i taget och arbeta med händerna.
Arbeta tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Platta eller kavla ut till en rektangel. Rulla därefter ihop. Lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Värm ugnen till 250°C. Tryck med pekfingret lätt på brödets sida. När degen snabbt reser sig efter trycket är brödet färdigjäst. Du ser det också på att brödet börjar spricka. Skär några snitt i ytan med vass kniv eller rakblad. Grädda i nedre delen av ugnen. Först 10 minuter i 250°C. Sänk därefter till 200°C och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler. Med bakduk blir skorpan mjuk och utan hård.
Gör pumpasoppa och njut av den underbara smakkombinationen pumpa och lime. En härligt krämig soppa - enkel att göra och uppskattad att bjuda på.
Ingredienser
0,4 kg pumpa
½ gul lökar
1 vitlöksklyftor
1 msk Svenskt Smör från Arla
3 dl Arla® mjölk
1 tsk grönsaksbuljong
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
1 lime, rivet skal och saft
1 tsk sambal oelek
färsk basilika
Gör så här
Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 min. Mixa soppan och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med lime, sambal oelek och ev salt. Låt soppan koka upp, servera med en klick crème fraiche och färsk basilika.
Ingredienser
2,5 dl vatten
1/2 msk brödkryddor
1 tsk salt
2 msk olja
½ pkt jäst à 50 g
5 dl rågmjöl
8 dl Vetemjöl
Gör så här
Mät upp vatten i en kastrull. Värm tills vattnet känns fingerljummet, dvs stänker du några droppar på handen känns det varken varmt eller kallt. Använder du termometer ska den visa 37°C. Häll vattnet i degbunken. Mät upp och häll i kryddor, salt och olja. Smula i jästen. Rör med trägaffel tills jästen löst sig.
Mät upp och häll i rågmjölet med en trägaffel. Häll sedan i vetemjölet lite i taget och arbeta med händerna.
Arbeta tills degen blir seg, men fortfarande ska den vara ganska lös. Strö lite mjöl över degen. Lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter. Degen ska ha höjt sig rejält. Häll upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Knåda några tag. Platta eller kavla ut till en rektangel. Rulla därefter ihop. Lägg på plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Värm ugnen till 250°C. Tryck med pekfingret lätt på brödets sida. När degen snabbt reser sig efter trycket är brödet färdigjäst. Du ser det också på att brödet börjar spricka. Skär några snitt i ytan med vass kniv eller rakblad. Grädda i nedre delen av ugnen. Först 10 minuter i 250°C. Sänk därefter till 200°C och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna på galler. Med bakduk blir skorpan mjuk och utan hård.
Gör pumpasoppa och njut av den underbara smakkombinationen pumpa och lime. En härligt krämig soppa - enkel att göra och uppskattad att bjuda på.
Ingredienser
0,4 kg pumpa
½ gul lökar
1 vitlöksklyftor
1 msk Svenskt Smör från Arla
3 dl Arla® mjölk
1 tsk grönsaksbuljong
2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche
1 lime, rivet skal och saft
1 tsk sambal oelek
färsk basilika
Gör så här
Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningar. Låt soppan koka ca 10 min. Mixa soppan och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med lime, sambal oelek och ev salt. Låt soppan koka upp, servera med en klick crème fraiche och färsk basilika.