Sushi recept
Maki-sushi (sushi-ris och fisk inrullat i sjögräs)
Makirulle är en rulle av ris, fisk och grönsaker inrullad i sjögräs. Lätt att göra bara man får kläm på det.
Recept - En rulle räcker till 7–9 bitar, beräkna cirka 4-6 bitar per person En bambumatta (Makisu) 1 Noriblad, torkat blad av sjögräs en skål med vatten och lite vinäger nykokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle Wasabi (pasta på grön pepparrot) fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag. Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på bambumattan och de största ränderna vågrätt. Blöt handen, ta en hand ris och "smula" ut, sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet, du behöver inte trycka fast det utan bara smula ut det. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Prova några gånger så får du snart kläm på det hela. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv. Förslag till fyllning av Makirullar: - Lax och gurka eller avocado samt Wasabi - Tonfisk samt Wasabi - Gurka samt Wasabi - Avocado, majonnäs samt Wasabi - Crabsticks, avocado, gurka, majonnäs samt Wasabi - Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök
Nigiri – sushi (riskuddar toppade med fisk)
Nigirisushi kallas de vanliga riskuddarna med fisk eller annan topping på.
Recept till cirka 4 bitar per person En skärbräda, En vass kniv En skål med vatten och vinäger. Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck, se förslag Sushi-ris Wasabi (pasta på grön pepparrot) Förbered fisk och ris. Ta upp en bit fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vattnet och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken. Förslag till fiskar och topping till sushi: - Lax: skandinavisk lax är mycket god och prisvärd. Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses. - Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. - Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas. - Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar. - Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. - Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas. - Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas. - Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas. - Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas. - Jätteräkor: kokas lätt innan, kyl av, snitta och vik upp. - Bläckfisk
Temaki-sushi (fisk och ris i strut av sjögräs) recept sushistrut 1 pkt Nori, torkade blad av sjögräs en skål med vatten och lite vinäger Sushi-ris Wasabi (pasta på grön pepparrot) Fisk och grönsaker i strimlor, välj lite av varje från förslag till Nigiri och Maki, exempelvis lax, rom, gurka, tonfisk och jätteräkor. Dela sjögräsbladen på mitten. Doppa handen i vattnet och täck halva bladet med ett tunt lager ris. Stryk lite Wasabi i mitten och lägg på grönsaker och fisk. Rulla ihop från nedre hörnet till en strut.
Sashimi (bara fisk) recept på sashimi som är rå fisk
Sashimi heter det när bara rå fisk serveras utan sushiris. En riktig god färsk japansk ljus soja är ett måste till. Samt wasabi och gari (inlagd ingefära) också.
Rå fisk i bitar, några skivor per person Skär fisken i skivor och doppa i ljus soja. Jag gillar Wasabi och ingefära till också. Mycket gott med lax eller tonfisk.
Kocktips Hemgjord inlagd ingefära - Gari - garirecept - recept japansk ingefära Inlagd ingefära äts mellan och till sushibitarna. Den kan köpas färdig, men finns ibland inte i vanliga mataffärer. Då kan man lägga in ingefära själv. Den färdig efter en vecka. Då har den blivit rosa! Inlagd ingefära passar också bra mixad med olja att pensla grillad fisk och kyckling. Gör så här: skala 200 gram ingefära och lägg i väl saltat vatten över natten. Skölj och lägg i påsen med 2,5 dl risvinäger, 0,5 dl vatten samt 2,5 tsk socker. Låt ligga i kylen en vecka. Ta upp ingefäran och servera den så tunt skivad som möjligt.

Makirulle är en rulle av ris, fisk och grönsaker inrullad i sjögräs. Lätt att göra bara man får kläm på det.
Recept - En rulle räcker till 7–9 bitar, beräkna cirka 4-6 bitar per person En bambumatta (Makisu) 1 Noriblad, torkat blad av sjögräs en skål med vatten och lite vinäger nykokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle Wasabi (pasta på grön pepparrot) fisk och grönsaker i strimlor, exempelvis lax, gurka och avocado se förslag. Beräkna cirka 30 gram fisk per rulle Lägg ett blad sjögräs med den blanka sidan nedåt på bambumattan och de största ränderna vågrätt. Blöt handen, ta en hand ris och "smula" ut, sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet, du behöver inte trycka fast det utan bara smula ut det. Lämna 2 cm upp och nedtill. Kläm fast lite wasabi på noribladet uppe vågrätt längs kanten av riset. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle. Blöt toppen av noribladet längs kanten och fortsätt rulla ihop hela rullen. Prova några gånger så får du snart kläm på det hela. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv. Förslag till fyllning av Makirullar: - Lax och gurka eller avocado samt Wasabi - Tonfisk samt Wasabi - Gurka samt Wasabi - Avocado, majonnäs samt Wasabi - Crabsticks, avocado, gurka, majonnäs samt Wasabi - Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök
Nigiri – sushi (riskuddar toppade med fisk)
Nigirisushi kallas de vanliga riskuddarna med fisk eller annan topping på.
Recept till cirka 4 bitar per person En skärbräda, En vass kniv En skål med vatten och vinäger. Fiskfiléer, skurna i bitar, beräkna cirka 10-15 gram styck, se förslag Sushi-ris Wasabi (pasta på grön pepparrot) Förbered fisk och ris. Ta upp en bit fisk med vänsterhanden, stryk en fingertopp Wasabi på fisken. Doppa högerhanden i vattnet och forma en liten dolme. Pressa ihop risdolmen och fisken. Förslag till fiskar och topping till sushi: - Lax: skandinavisk lax är mycket god och prisvärd. Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses. - Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. - Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas. - Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar. - Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. - Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas. - Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas. - Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas. - Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas. - Jätteräkor: kokas lätt innan, kyl av, snitta och vik upp. - Bläckfisk
Temaki-sushi (fisk och ris i strut av sjögräs) recept sushistrut 1 pkt Nori, torkade blad av sjögräs en skål med vatten och lite vinäger Sushi-ris Wasabi (pasta på grön pepparrot) Fisk och grönsaker i strimlor, välj lite av varje från förslag till Nigiri och Maki, exempelvis lax, rom, gurka, tonfisk och jätteräkor. Dela sjögräsbladen på mitten. Doppa handen i vattnet och täck halva bladet med ett tunt lager ris. Stryk lite Wasabi i mitten och lägg på grönsaker och fisk. Rulla ihop från nedre hörnet till en strut.
Sashimi (bara fisk) recept på sashimi som är rå fisk
Sashimi heter det när bara rå fisk serveras utan sushiris. En riktig god färsk japansk ljus soja är ett måste till. Samt wasabi och gari (inlagd ingefära) också.
Rå fisk i bitar, några skivor per person Skär fisken i skivor och doppa i ljus soja. Jag gillar Wasabi och ingefära till också. Mycket gott med lax eller tonfisk.
Kocktips Hemgjord inlagd ingefära - Gari - garirecept - recept japansk ingefära Inlagd ingefära äts mellan och till sushibitarna. Den kan köpas färdig, men finns ibland inte i vanliga mataffärer. Då kan man lägga in ingefära själv. Den färdig efter en vecka. Då har den blivit rosa! Inlagd ingefära passar också bra mixad med olja att pensla grillad fisk och kyckling. Gör så här: skala 200 gram ingefära och lägg i väl saltat vatten över natten. Skölj och lägg i påsen med 2,5 dl risvinäger, 0,5 dl vatten samt 2,5 tsk socker. Låt ligga i kylen en vecka. Ta upp ingefäran och servera den så tunt skivad som möjligt.
